Nobelprisvinneren Organization for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW), sa i sitt besøk til Fredshuset under utdeling av prisen at de sto overfor en enorm oppgave med en utrolig hard tidsfrist i Syria. Tirsdag denne uken ble den første lasten med kjemiske våpen sendt ut av landet.
Den pågående krigen, dårlig vær, byråkrati, finansielle og tekniske utfordringer var noen av grunnene til at fristen 31. desember ikke ble overholdt.
Michael Cairns, leder for våpeninspektørene i Syria nevnte i sitt besøk hos Fredsrådet 11. desember at det var en mulighet for at norske skip skulle delta i aksjonen. – Vi har alle en plikt til å ta vår del av ansvaret for å bidra til internasjonal fred og sikkerhet. Jeg er stolt over at sjøfartsnasjonen Norge og Danmark på kort varsel kunne stille opp da FN og OPCW ba om det, uttalte forsvarsminister Ine Eriksen Søreide. Den norske fregatten KNM Helge Ingstad eskorterte tirsdag det danske transportskipet Ark Futura.
Syria har sannsynligvis hatt noen av verdens største arsenal av kjemiske våpen, selv om dette aldri har blitt offentliggjort. Dette har i all hovedsak sin forklaring i behovet for å ruste opp mot Israels anslåtte atomvåpenkapasitet. Myndighetene i Syria har tidligere uttalt at de aldri ville bruke kjemiske våpen mot sin egen befolkning, kun for å hindre eksterne angrep. Arbeidet som nå ledes av OPCW skal sørge for at kjemiske våpen aldri igjen skal bli brukt mot sivilbefolkningen i Syria.
Syria skal ødelegge sine kjemiske våpen innen midten av 2014.
Over 1000 tonn kjemiske stridsmidler og kjemikalier skal ødelegges, dette inneholder blant annet saringass som ble brukt i det kjemiske angrepet 21.august, sennepsgass og VX.
Lagre med kjemiske våpen skal fraktes fra Syrias havn, Latakia, før det fraktes videre til Italia. Det vil så blir nøytralisert ved hjelp av amerikanske teknologi i en hydrolyseprosess på havet som vil ta maksimum 60 dager. Syriske myndigheter må derfor sørge for å sende ut sine kjemiske våpen innen januar om den viktigste fristen i mars skal overholdes.
OPCW om Fredsprisen – Godt at vanskelig arbeid settes pris på.
Vi hadde nok fortsatt å jobbe jevnt og trutt også uten prisen, men det er godt å vite at det vanskelige arbeidet man gjør settes pris på. Tildelingen gir et momentum. Vi trenger momentumet for å få de resterende landene (Egypt, Angola, Nord-Korea, Sør-Sudan, Israel og Myanmar, journ.anm) til å ratifisere kjemivåpenkonvensjonen, uttalte OPCW sin delegasjon til Norges Fredsråd under fredsprisutdelingen. Les hele artikkelen om OPCW sitt besøk til Fredshuset her.
Les utdypende artikkel her.