Artikkel 9 i Japans grunnlov har siden 1947 fremmet en ikkevoldslinje og forbudt den japanske stat å gå til krig. Nå har denne artikkelen blitt forsøkt reformulert og loven skal stemmes over i høst. Mange tusen japanske velgere fortviler. På bakgrunn av dette har flere nominert det japanske folk til Nobels fredspris for 2014.
Skrevet av: Valentina Soto
Norges Fredsråd har i dag hatt besøk av to representanter for en verdensomspennende underskriftskampanje som støtter nominasjonen, med mål om å bevare den ikkevoldelige grunnloven. Yoko Kimura og Dr. Masaru Kimura fra Japans Fellowship of Reconciliation overleverte underskriftene til Nobelinstituttet idag tidlig.
Artikkel 9 har ikke blitt modifisert siden den ble satt i verk etter Japans kapitulasjon i 1945. Endringen av artikkel 9 vil innebære en utvidelse av lovlige militære virkemidler, blant annet ved å gjøre slutt på forbudet om «kollektivt selvforsvar» eller gi mulighet til å støtte allierte land dersom de skulle se seg angrepet. Ifølge resolusjonen vil Japan kunne «utøve makt til en minimal grad der en alliert blir angrepet og: angrepet truer Japansk eksistens; retten til liv, frihet og søken etter lykke blir undergravd; og når det ikke finnes noe alternativ».
Statsminister Shinzo Abe har argumentert for at Japan må svare til et sikkerhetsbilde i endring, blant annet Kinas vekst, og at dette vil gi muligheten til et utvidet bidrag til regionens fred og sikkerhet.
USA har som alliert av Japan i sikkerhetsspørsmål presset på for en endring av grunnloven. Dette vil ifølge forsvarssekretær Chuck Hagel «gjøre alliansen mer effektiv».
Denne politikken har satt sinner i kok i Kina, som har et anstrengt forhold til Japan grunnet maritime grenser og en historie preget av japansk militær aggresjon og mistillit.
Deler av det japanske sivilsamfunnet har også reagert med protester. Som alliert av USA frykter fredsorganisasjoner at landet vil delta i kriger som Afghanistan og Irak. Imot bruken av vold for å løse konflikter frykter de de humanitære konsekvensene og for livene til unge soldater som blir tvunget til å delta.
Samtidig er faren for bruken av kjernefysiske våpen en bekymring. Med mindre enn ett år igjen til 70-års markeringen av bombingen av Hiroshima og Nagasaki er det spesielt fokus mot de katastrofale følgene av kjernefysiske våpen.
Mairead Corrigan Maguire, Nobels fredsprisvinner 1976, har med flere andre nominert det japanske folk til Nobels fredspris for 2014.
Kilde: Reuters