I juli 2013 ble fredssamtalene mellom Israel og Palestina satt i gang igjen etter initiativ fra USA. Seks måneder inn i fredsforhandlingene har sikkerhet dominert diskusjonen.
Palestinernes president, Mahmoud Abbas, sier han kan gå med på at israelske soldater bruker fem år på å trekke seg ut av Vestbredden. Samtidig uttrykker han at NATO-styrker er velkomne til å vokte grensene, for å hindre Israels frykt for våpensmugling og terrorisme. Forslaget ble umiddelbart avvist fra israelsk høyreside. Israel har insistert på et langsiktig militært nærvær i Jordandalen og på å kontrollere tidspunkt for tilbaketrekking av deres tropper.
USAs utenriksminister, John Kerry, advarer Israel om boikottaksjoner hvis fredsforhandlingene mislykkes. Israels statsminister, Benjamin Netanyahu, kaller dette umoralsk og urettferdig, og legger til at ikke noe press vil få han til å oppgi Israels vesentligste interesser, særlig ikke sikkerheten til Israels befolkning.
Den amerikanske utenriksministeren forbereder et rammeverk for en fredsavtale, som vil legges fram om kort tid. Nøkkelpunktene vil være en sikkerhetsavtale, grenser tilnærmet grensene fra 1967, palestinsk anerkjennelse av Israel som en jødisk stat og Jerusalem som delt hovedstad. Om forhandlingene fortsetter etter 29. april, som er satt som frist for avtalen, avhenger av hvordan israelske og palestinske ledere reagerer på rammeverket.
Kilde: ”Palestinian Leader Seeks NATO Force in Future State” New York Times, 2.februar 2014 og ”Israel avviser Kerrys boikott-advarsel” Aftenposten, 2. Februar 2014: