Retningen som ligger til grunn for forsvarssjefens fagmilitære råd for 2015 er urovekkende. Anbefalingene som ble lagt frem i dag viser en større avhengighet overfor NATO og en generell ensretting som vil svekke det norske forsvaret i sin helhet.
– Det er legitimt å spørre seg selv hvorvidt å be om mer penger i milliardklassen er det som skal til for å løse forsvarets problemer. En tidligere rapport har vist en omfattende sløsing i Forsvaret med millioner hvert år, inkompetanse og mangel på koordinering som et stort strukturelt problem. Men anbefalingene som forsvarssjefen la frem i dag tok ingen selvkritikk av slik sløsing. Omstruktureringen som foreslås viser heller ikke til hvordan koordinering og effektivitet vil styrkes, noe som det tydelig er prekært behov for, sier Hedda Langemyr, daglig leder i Norges Fredsråd.
– Det er tydelig at prioriteringene som ble lagt fram i dagens anbefalinger er helt feil. Det bør legges mye større vekt på å styrke forsvarsinnretninger som øker vår egen selvstendighet og handlingsfrihet, fremfor å styrke vår avhengighet til NATO, sier Langemyr. — Ved å ruste opp i nordlige deler av landet kombinert med en betenkelig retorikk mot Russland, gir Norge et stadig sterkere uttrykk for støtte til, og avhengighet av, NATO. Dette er uheldig for Norges selvstendighet og mulighet for dialog. Norge er et av landene i NATO som bruker mest penger på forsvar pr. innbygger, og en politikk der man lener seg i altfor stor grad på sin allianse vil forsterke Russlands inntrykk av at NATO er på krigsstien.
Daglig leder i Norges Fredslag, Fredrik Heldal, er enig med Langemyr. — Det er uansvarlig å legge frem et forslag som tar utgangspunkt i at militær kapasitet er den eneste faktoren for å fremme Norges sikkerhet. Det er heller slik at militær opprustning virker mer provoserende enn avskrekkende i møte med andre land og aktører. Å øke kapasiteten drastisk i nordområdene vil derfor kunne føre til økt mistillit og bidra til russisk opprustning. Dette vil undergrave diplomatiske forsøk på å normalisere forholdet mellom Norge, NATO og Russland.
– Et fortsatt fokus på kjøp av stadig dyrere F-35 kampfly, som av forsvarsanalytikere har blitt beskrevet som mer egnet til offensiv krigføring mot bakkemål enn til forsvar av små stater, framstår som en lite gjennomtenkt bruk av ressurser, og vil være en stor økonomisk byrde i flere tiår framover, sier Heldal.