Årets Film fra Sør-festival finner sted i Oslo fra 9. til 19. oktober. Festivalens viktigste oppgave er å vise frem kvalitetsfilmer fra Afrika, Asia og Latin-Amerika. I år er over 90 filmer på plakaten.
Er du interessert i krig, fred og forsoning? Da bør du sjekke ut filmene i programseksjonene kalt DOK:SØR og Det kritiske rom. Sistnevnte er festivalens forum for diskusjon, og som publikumer får du muligheten til å stille spørsmål i debatter knyttet til filmene som vises her.
Vi i Norges Fredsråd har plukket ut en håndfull filmer som vi mener du bør ta en ekstra titt på. Kommenter under om du mener flere filmer fortjener en omtale av oss.
1 Corn Island
Denne kunstfilmen tar oss med til grensen mellom Georgia og Abkhasia. Her finner vi elven Inguri, som hvert år flømmer over og etterlater nye øyer av spesielt fruktbar jord. Her drar to mennesker, en bestefar og hans barnebarn, for å dyrke mais. I bakgrunnen høres skudd fra konflikten mellom de to landene. Vi følger denne alt for gamle og alt for unge som strever livets harde åk på en liten øy i et fiendtlig territorium.
2 The salt of the earth
Filmen er et portrett av den brasilianske dokumentarfotografen Sebastiao Salgado, som i flere tiår reiste rundt for å dokumentere sosiale forhold og konflikter. Vi følger ham fra bilder av skitne gruvearbeidere i Brasil, til flyktningleirer og sultkatastrofer, og ender opp i Jogoslavia, Golfkrigen og folkemordet i Rwanda.
3 Nelson Mandela: the myth and me
Filmen vises under konseptet Det kritiske rom. Sør-Afrikas frihetshelt, Nelson Mandela, var et ikon av dimensjoner. Landets ledende parti, ANC, har utnyttet dette til det fulle. Filmen er laget som et brev til Mandela, der temaer som frihet, forsoning og tilgivelse blir tatt opp med et kritisk blikk: hvor mye har egentlig blitt utrettet siden apartheids fall? Samtalen rundt filmen blir ledet av Jan Speed, nettredaktør for Bistandsaktuelt.
4 The green prince
Dette er både en politisk dokumentar og en nervepirrende psykologisk thriller. Historien handler om Mosab Hassan Yousef, som er født og oppvokst i Palestina med en av Hamas’ fremste ledere som far. Så skjer det utenkelige – Mosab blir agent for Israelsk etterretning, og begynner å spionere på sine egne.
5 Occupied Palestine
Denne dokumentarfilmen hadde premiere i 1981, og ble på den tiden møtt med bombetrussel. Dette er en av de mest kontroversielle, men også kritikerroste, dokumentarfilmene om okkupasjonen på Vestbredden. Denne filmen gir oss et unikt innblikk i konflikten før noen i det hele tatt trodde en Oslo-avtale var mulig.
To av Norges mest annerkjente midtøstenforskere, Cecilie Hellestveit og Dag Tuastad, kommer for å diskutere hvordan vi kan løse Israel-Palestina-konflikten i dag.
Program, billetter og oppdatert informasjon finner du på www.filmfrasor.no