EVENT: AKI og IKFF: Kampen mot atomkrig – hvor står vi?

Økt militarisering – fare for atomkrig – Europeisk Sikkerhets-arkitektur

16 november 1100-1700, Litteraturhuset, Bergen

Det foregår nå en kraftig opprusting og militarisering av Norden og Europa. I løpet av de siste 3 år har USA etablert 47 militære baser i Norden. Transportruter for amerikanske styrker gjennom Norge, Sverige og Finland planlegges. Russland gjennomfører atomvåpendriller og NATO diskuterer å klargjøre sine atomvåpen. 

Bakteppet er krigen i Ukraina som kunne vært forhindret flere ganger siden 2014 og kunne vært stoppet tidlig i 2022, med våpenhvile og forhandlet løsning. Krigsretorikken forsterkes og det finnes ingen diplomatiske spor som peker fram mot en Europeisk sikkerhets arkitektur, noe både Europa og verden sårt trenger. Det pågående folkemordet på den palestinske befolkning og ytterligere eskalering fra Israel i nord, øst og sør kan føre til en svær regional krig. Konferansen vil kaste lys over disse temaene.

LINK TIL PÅMELDING OG ARRANGEMENT

 

 

Innledere:

Jeffrey Sachs: “The global situation and how close we are nuclear war Professor i politisk økonomi og internasjonal utvikling ved Columbia University. Vært rådgiver for regjeringer i Latin Amerika, Øst-Europa og Russland. En skarp kritiker av USAs utenrikspolitikk, og deres søken etter verdenshegemoni.  Han advarer mot ytterligere eskalering av konflikter, bl.a. i Ukraina og faren for atomkrig. Han fremmer FNs ideer om fredelig samarbeid mellom nasjoner og ønsker BRICS velkommen i en multi-polar verden.

 

Ola Tunander: «Europeisk sikkerhetsstruktur». Han var forsker ved Institutt for fredsforskning (PRIO) i Oslo fra 1987, seniorforsker fra 1989 og Forsker I (Research Professor) fra år 2000 til pensjonen i 2016, da han ble Research Professor Emeritus tilknyttet PRIO. Han har publisert arbeider innen sikkerhetspolitikk, terrorisme, statsteori, marinestrategi, geopolitikk og den kalde krigens historie.

 

Dieter Røhrich: «Hva betyr en atomkrig». Professor i kjernefysikk ved Universitetet i Bergen og har  jobbet ved CERN og ved Brookhaven National Lab, New York. Han var rådgiver for et tysk politisk parti etter Tsjernobyl og var medlem av thorium-utvalget i Norge.  

 

Bitte Vatvedt: «Hva har de 47 amerikanske basene i Norden med vår sikkerhet å gjøre?» Journalist. Jobber 35 år i NRK-TV. Aktiv i fredsbevegelsen siden Nei til Atomvåpen ble stifta i 1980. Fagforeningleder på 70 og 80-tallet og politisk aktiv på 80-tallet. Arbeidet med saken om de amerikanske basene i Norge og Norden siden avtalen ble kjent i 2021.

 

Sigurd Allern: «Pressens rolle i militariseringens tidsalder» dr. polit., er professor emeritus i journalistikk ved Universitetet i Oslo, og har vært gjesteprofessor i emnet ved Stockholm Universitet og Høgskolen i Volda. Han var ansvarlig redaktør i Klassekampen 1979-95 og forsker ved Institutt for Journalistikk 1995-2003. Som journalistikkforsker har han bl.a. skrevet om kilder og kildekritikk, den politiske journalistikkens flokkmentalitet, fjernsynsvalgkampens historie, nyhetsverdier og politiske skandaler.

 

Arrangører:

Antikrigs-Initiativet (AKI)

Internasjonal Kvinneliga for Fred og Frihet – Bergen (IKFF)

Litteraturhuset, Bergen