Foto: Kim Sivertsen, Nansen Fredssenter
Hvilken rolle har dialog i fredsbygging? Hvilke erfaringer har vi med dialog som metode i ulike konflikter? Dette var hovedtema under årets Nansenseminar.
Fra 12-15. juni var et internasjonalt spekter av deltagere samlet på Nansen Fredssenter i Lillehammer for å lære om, og dele sine erfaringer med, dialog som metode i nasjonal og internasjonal fredsbygging. Deltagerne hadde ulik etnisk, kulturell, religiøs og akademisk bakgrunn – noe som bidro til å fremheve de ulike måtene dialog kan implementeres på i forskjellige kontekster.
Nansen Fredssenter gjorde årets seminar til en møteplass for å videreutvikle dialog. I løpet av seminaret ble deltagerne bedre kjent med hvordan dialog blir brukt i ulike konfliktområder som Somalia, Afghanistan og India. Gjennom workshops fikk man innblikk i arbeidet med interetnisk dialog på Balkan og multikulturell dialog i Norge.
Tatjana Popovic,
Nansen Dialogue Center Serbia, under workshopen om interetnisk dialog
Seminaret introduserte deltagerne til de ulike nivåene dialog blir brukt som middel i verden, fra Røde Kors sitt prosjekt gatemegling til hvordan de større globale organisasjonene arbeider. Fra å synliggjøre enkeltmennesket og bygge relasjoner, til politiskpåvirkning og store fremskritt for segregerte skoler på Balkan.
Så hva er dialog?
Målet er å forstå, fortelle sin historie og lytte til den andre partens opplevelser. I dialog skal man se etter styrken hos motparten og gjøre den trygg. Dialog er å gjøre seg synlig for andre og la andre bli synlige for en selv. Dialog er en kommunikasjonsform som kan bidra til å gjenopprette likeverd og respekt.
Fullstendig program finnes her: http://peace.no/en/component/content/article/134-fokus/756-program-the-nansen-seminar-2014
Vil du lese mer om Nansen Fredssenter, HIPP og Gatemegling?
http://fredslaget.no/saker/hipp/103-hipp
http://www.rodekors.no/vart-arbeid/omsorg/forebygging/gatemegling/