I snart et år har forhandlere fra Colombia og FARC-geriljaen forhandlet om en fredelig løsning på konflikten i Colombia. NRK annonserer i dag at partene kommer til å kunngjøre et gjennombrudd i forhandlingene i løpet av dagen.
Norge og Cuba er støttespillere og tilretteleggere for fredsprosessen, som forsøker å få en slutt på 50 år med borgerkrig i Colombia.
FARC og regjeringen har i løpet av året møttes til 18 runder med forhandlinger, men kun blitt enige om to av seks punkter. Tidligere i år ble partene enige om fordeling av land og jordbruksspørsmål, men det gjenstår fremdeles vanskelige kapitler og det er ingen endelig avtale på bordet før de er enige om alle punktene.
Likevel kan dagens kunngjøring bety at partene har kommet så langt, og investert så mye politisk kapital, at det er vanskelig å bryte forhandlingene. Tilliten er i ferd med å bygges og for kort tid siden ble også det siste sivile gisselet som geriljaen holdt løslatt.
Senere i dag har FARC-geriljaen og Colombias regjering innkalt til pressekonferanse, der NRK melder at de har grunn til å tro at de vil kunngjøre en avtale om politisk deltakelse.
Politisk deltakelse har vært et av de vanskeligste spørsmålene i fredsforhandlingene. En mulig avtale vil være et gjennombrudd og vil bety at FARC dermed får garantier og rettigheter så de kan arbeide politisk uten våpen.
– Forhandlingene beveger seg fremover, kanskje ikke tilstrekkelig raskt nok, men det er positivt at de går fremover, uttalte Norges spesialutsending Dag Nylander tidligere i år da diskusjonene startet om hvordan geriljaen skal få delta i politikken.
Les artikkelen hos NRK her.