Norges Fredsråd sine vurderinger for Fredsprisen 2024

Norges Fredsråd sine vurderinger for Fredsprisen 2024

Norges Fredsråd tror at flere globale trender vil ha stor innflytelse på tildelingen av Nobels fredspris i 2024. Vi tror følgende faktorer vil være toneangivende for komiteens beslutning:

De globale humanitære krisene

Vi lever stadig i en mer urolig verden, og vi tror at den humanitære situasjonen i Gaza har preget diskusjonene rundt årets pris. FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA) spiller en kritisk rolle i å levere livsviktig bistand til millioner av palestinske flyktninger. En fredspris til UNRWA vil være en kraftfull anerkjennelse av deres arbeid i møte med utfordrende politiske og økonomiske situasjoner.

Kampen for ytringsfriheten og demokrati

Med den vedvarende kampen for ytringsfrihet og demokrati, står personer som Alexei Navalny i frontlinjen for å utfordre autoritære regimer. Hans modige kamp mot korrupsjon og for ytringsfriheten og menneskerettigheter har fått global oppmerksomhet, og vi tror at hans arbeid vil bli anerkjent under årets tildeling.

Teknologiske trusler mot fred

Den teknologiske utviklingen av autonome våpensystemer utgjør en stor trussel mot global sikkerhet. Campaign to Stop Killer Robots arbeider for å hindre at slike våpen blir brukt uten menneskelig kontroll. Vi mener at kampen for å regulere denne nye teknologien er helt avgjørende for å sikre en fredelig verden, og vi håper dette vil være en avgjørende faktor i fredskomiteens vurdering.

Rettferdighet gjennom internasjonal lov

Den internasjonale domstolen (ICJ) har en nøkkelrolle i å fremme fred ved å løse internasjonale konflikter på en rettferdig måte. Deres avgjørelser knyttet til både Ukraina og Gaza har vist hvor viktig folkeretten er for å sikre internasjonal fred og stabilitet. Vi tror at ICJ sitt arbeid for å håndheve loven vil bli sterkt vurdert i 2024.

Kvinners rettigheter i konfliktområder

Mahbouba Seraj, en afghansk menneskerettighetsaktivist og journalist, har vært en sterk stemme for kvinners rettigheter i Afghanistan. Hun valgte å bli værende i Afghanistan etter at Taliban tok tilbake makten i landet, og i møte med et undertrykkende regime har hennes innsats for å bedre forholdene for afghanske kvinner vist seg å være avgjørende.

Med disse faktorene i bakhodet, har vi kommet fram til at følgende kandidater er de sterkeste til å vinne Nobels fredspris 2024:

  1. UNRWA
  2. Alexei Navalny
  3. Campaign to Stop Killer Robots
  4. Den internasjonale domstolen (ICJ)
  5. Mahbouba Seraj